Spring til indhold

Varmetræning eller Højdetræning?

  • af
  • 4 min read

Varme- og højdetræning er to forskellige træningsmetoder, der har det til fælles, at begge kan øge din ydeevne betydeligt.

Det sker i høj grad som følge af en forøgelse af din hæmoglobinmasse.

Hæmoglobin er det protein, der transporterer ilt til de arbejdende muskler. En øget hæmoglobinmasse er lig generel bedre aerob performance.

Men hvilken træningsform er det bedst at bruge sin tid og penge på?

Højdetræning vil de fleste nok synes har større sex appeal end varmetræning. 3-4 uger i naturskønne Sierra Nevada vs. 5 uger på Zwift. Lidt en no brainer, ikke?

Sierra Nevada i det sydlige Spanien

Indtil for få år siden kun var det kun professionelle, der tog på højdetræningslejr. I dag ser vi en del unge talenter fra continental hold og – i mindre grad – master ryttere på træningsophold i højderne.

Varmetræning kan derimod laves hjemme og er derfor det mest realistiske for flertallet.

En hometrainer, en pulsmåler og en sensor er det eneste, du skal bruge. Samt en god portion tålmodighed.

Din første varmetræningsblok varer nemlig cirka 5 uger. Du kan læse mere om varmetræning i praksis i denne artikel.

Specifik cykeltræning

Mens den øgede hæmoglobinmasse er en fælles generel træningseffekt af højde- og varmetræning, så er der nogle specifikke træningsudbytter, som er meget forskellige.

Med højdetræning kan du forvente at blive bedre til at performe i tynd luft, mens du med varmetræning bliver bedre til at performe i varme omgivelser.

Højdetræning kan hjælpe dig til at lære, hvordan din krop fungerer i højde. Det kan give værdifuld læring ift. at pace dine indsatser i højden bedst. Hvor dybt du kan gå og i hvor lang tid. Skal du køre cykelløb i tynd luft, er højdetræning relevant generel og specifik træning.

En anden fordel ved højdetræning er, at det foregår som en træningslejr. Der er meget lidt, der kan forstyrre den daglige rutine på et halvtomt hotel i et alpint ski resort, så der er rigtig gode betingelser for at træne og restituere godt. Det ved vi kan give meget stor træningseffekt.

Vi ser også, at ryttere opnår et vægttab ved længere ophold i højde. Formentlig skyldes det en kombination af nedsat appetit og forhøjet metabolisme forårsaget af højden.

Flere Cykelløb i høj varme

De fleste cykelløb køres dog ikke i højden. Tager vi f.eks. den europæiske U19 og U23 kalender, så er det ganske få løb, hvor evnen til at performe i 2.000 meters højde er afgørende.

Derimod er der mange cykelløb, der køres i høj varme. I Europa har vi de senere år set, at evnen til at performe i høj varme har været afgørende i mange cykelløb fra maj til sæsonen slutter.

Hvis du alene vil træne for at forbedre din performance i varme, kan din varmetræning være mindre omfattende, end hvis din varmetræning også skal resultere i større hæmoglobinmasse.

Mens en varmetræningsblok hvor det handler om at øge hæmoglobinmassen varer cirka 5 uger, så behøver en varmetræningsblok for at håndtere varme bedre ikke vare mere end 2-3 uger.

Det er først inden for de senere år, at varmetræning er blevet udbredt. Det skyldes, at der er kommet nye forskningsresultater samt at det med Core sensoren er blevet muligt at varmetræne udenfor laboratorium. Samt for visse World Tour holds vedkommende en større erkendelse af, at performance i høj varme er en nødvendighed i mange cykelløb.

TRÆNINGSEFTERSYN

Med et træningseftersyn hos Mensch Maschine får du inspiration til din cykeltræning de kommende måneder.

Du får lagt en plan med prioriteter i din cykeltræning, så den bliver mest givende ift. det du gerne vil opnå med den tid du har til rådighed.

Du kan få glæde af et træningseftersyn, uanset om du skal køre cykelløb på højt niveau i Europa; motionscykelløb i Danmark eller udlandet; eller hvis du “bare” vil have mere ud af din cykeltræning.

Det foregår via video eller tlf. En session varer 45-60 minutter. Læs mere her.

Del med en ven