Spring til indhold

Din Udholdenhed er vigtigere end din vægt

Det er din udholdenhed, der får dig gennem lange dage på cyklen. Din vægt er ikke nær så afgørende. Heller ikke i bjergrigt terræn.

Hvorfor er det en vigtig pointe? Det er det fordi, det gælder om at fokusere på det, der er vigtigst i træningen.

Kort sagt kommer du aldrig godt igennem et langt bjergtogt, hvis ikke din basale konditionelle tilstand er god. Uanset hvor trimmet du er, kan det aldrig kompensere for fravær af tilstrækkelig udholdenhed.

Med udholdenhed forstås her evnen til at kunne arbejde med et nogenlunde konstant pres på pedalerne i det antal timer, som du er i sadlen.

Derimod skal du nok komme godt igennem de hårde dage i bjergene, selvom trøjen er str. XL, når bare udholdenheden er god.

Bevares, det går hurtigere og er mindre slidsomt, når både vægt og form er helt på plads. Det siger vist sig selv.

Men pointen her er, at du kan få masser af store oplevelser på cykel – også i bjergene – selvom vægten er til den høje side.

Hold fokus på det væsentlige i din cykeltræning

Når cykelryttere kontakter mig for hjælp til træning til bjergrige gran fondo og ugelange cykelrejser, spørger jeg som noget af det første ind til, hvad de selv vurderer er vigtigst for at blive klar til deres sæsonmål.

Langt de fleste nævner vægttab som det vigtigste eller næstvigtigste.

Det gælder både lette og tunge cykelryttere. Normalvægtige, undervægtige og overvægtige. Kvinder og mænd. Alle aldersklasser.

Det er tankevækkende men ikke overraskende. Der er et stort fokus på vægt og udseende i cykling. Det er ikke altid hensigtsmæssigt.

udholdenhed, udholdenhed, udholdenhed

I samtaler med ryttere om lange bjergløb gør jeg det altid hurtigt klart, at 6 timer i bjergene først og fremmest handler om udholdenhed.

Dernæst om at kunne pace lange stigninger. Og endelig om at huske at spise og drikke tilstrækkeligt på cyklen.

Når rytteren har fået den grundlæggende forståelse for, hvad der er vigtigst i træningen, begynder vi at stykke en træningsplan sammen, der passer til rytterens hverdag og træningsbehov.

Nogle vil gerne have et detaljeret program med jævnlig opfølgning. Andre foretrækker en mindre omfattende løsning, hvor vi i løbet af en samtale lægger en struktur, som de selv planlægger træningen ud fra.

Det kan sagtens være, at træningsplanen også har fokus på vægttab, men det vigtigste vil altid være udholdenhed.

Andre igen vælger et standardprogram med et snævert fokus. Det kunne f.eks. være at udvikle udholdenhed og FTP-niveau med kortere træningspas på hometrainer. Eller samme fokus blot udendørs med polariseret cykeltræning.

Du finder flere tip til din træning her.

Del med en ven