Spring til indhold

Mangel på smidighed koster watt

Mangel på smidighed – vi kan også kalde det nedsat bevægelighed eller mobilitet – skyldes oftest, at muskler og sener er blevet for stramme.

Er din smidighed tilstrækkelig nedsat, går det ud over din performance på cykel. Det koster watt.

Det er noget, mange cykelryttere er ramt af, men det er langt fra alle, der gør noget ved det.

Tit skyldes det, at man ikke er klar over, at man mangler smidighed, fordi man ikke oplever smerter eller manglende komfort på cyklen.

Når du mangler smidighed, er dit tråd ikke er så effektivt, som det kunne være. Det koster watt.

Du kan også have svært ved at holde en aerodynamisk position i længere tid, hvis din smidighed ikke er god. Det koster fart.

Smerter under og efter cykeltræning

Manglende smidighed kan også komme til udtryk i form af smerter under og efter cykling. Ikke mindst i lænderyggen og omkring hofterne. Men også knæ og nakke er udsatte.

Cykling er med sine ensartede, gentagne bevægelser i underkroppen og en nærmest statisk foroverbøjet overkrop en effektiv metode til at miste smidighed og udvikle ubalancer.

Kombineret med stillesiddende arbejde eller skolegang er risikoen kun større.

Heldigvis kan du gøre meget for at forebygge det. Og du kan rette op på det, hvis skaden er sket.

Midlet er udstræk og mobilitetstræning. Det er hverken belastende eller tidskrævende træning. Du kan tilmed lave det hjemme med et minimum af udstyr. En indsats på 15-20 minutter om dagen vil ofte være tilstrækkeligt.

Mange cykelryttere vil gerne gøre noget ved deres smidighed, men får det ikke gjort. Jeg hører ofte om de samme to udfordringer.

For det første at finde ud af hvilke øvelser, der giver det bedste resultat. Og for det andet at få det gjort.

Ikke mindst det med at få det gjort er vigtigt. For at det skal gøre en forskel, bør du lave træningen hver dag eller næsten hver dag for at opnå den ønskede effekt, som du kan lære mere om i videoen herunder.

Dynamic Cyclist

Dynamic Cyclist har specialiseret sig i at levere guidet udstræk og mobilitetstræning; yoga; styrketræning m.m. til cykelryttere.

Du kan lave træningen hjemme, når det passer dig.

Jeg er på et forløb med 15 min. daglig udstræk og mobilitetstræning, og jeg oplever efter 4 uger god effekt. Ikke mindst i hasemusklerne og i hofteregionen.

I forløbet med udstræk og mobilitetstræning er der hver dag er en ny rutine med en varighed på cirka 15 minutter.

Rutinerne indeholder en blanding af statiske og aktive stræk samt styrketræningsøvelser.

Alle rutiner ligger som video, og du skal bare følge instruktøren. Rutinerne er varierende og udfordrende, og jeg synes instruktørerne er gode til at forklare, hvordan øvelserne skal laves, og hvordan de gavner dig.

Link til Dynamic Cyclist

Samarbejde

Mensch Maschine og Dynamic Cyclist har indgået et samarbejde. Det betyder, at du foruden en 7 dages gratis prøveperiode får 10% rabat på månedligt og årligt abonnement.

Aktuelt koster et månedsabonnement USD 10. Et årsabonnement koster USD 85.

For at få rabat skal du bruge koden M-CYCLING.

Dynamic Cyclist kompenserer Mensch Maschine økonomisk, hvis du tilmelder dig via link i artiklen, eller hvis du anvender rabatkoden M-CYCLING.

Videoen herunder er en bid af en af videoerne med udstræk og mobilitetstræning fra Dynamic Cyclist.

Del med en ven