Interesserer du dig for data fra din cykeltræning, så kender du formentlig portaler som TrainingPeaks, Today’s Plan og Wattsboard.
De har det til fælles, at deres dataanalyser og modeller har afsæt i træningsfysiologi. Det giver selvfølgelig god mening.
Men så længe fysiologien ikke er fuldt beskrevet, vil der være noget, som enten ikke kan forklares eller forklares fejlagtigt. Det er et grundvilkår.
Xert er en træningsportal med et andet udgangspunkt. Her har man i stedet lavet modeller ud fra mønstre og tendenser i store mængder træningsdata.
Meget sigende er bagmanden ikke en fysiolog men en ingeniør, der dog har allieret sig med en særdeles respekteret fysiolog.
Glem alt om FTP test
Et af de mest tiltalende elementer i Xert er, at atleternes niveau kan bestemmes helt uden strukturerede test, som man kender det fra mere traditionel træningsteori. Ingen FTP test, ingen VO2max osv.
I stedet bruges data fra cykelløb og træning. Og Xert’s evne til at vurdere atleternes niveau er virkelig god. Bl.a. er der på Facebook en gruppe for brugere af portalen, som flittigt deler egne erfaringer.
Dette forår bad jeg et par ryttere fra Team Integra Advokater – Giant om at køre både en traditionel 20 min. test samt en mere fartlegbaseret testprotokol. Al data fra rytternes vintertræning blev kørt gennem Xert.
For begge ryttere gjaldt det, at det anslåede FTP niveau i de to test lå indenfor 5 watt. Jeg har samme erfaringer, når det gælder ryttere på motionsniveau.
Velonews har i deres seneste podcast om cykeltræning et længere interview med Xert’s bagmand. Den er bestemt værd at lytte til. Du finder podcast’en her.
Jeg har tidligere skrevet et par arikler om Xert. Du finder artiklerne her og her.
For kunder som vælger en af de to mest omfattende træningspakker hos Mensch Maschine, er det muligt at få sparring på filer via Xert.
Giv din cykeltræning et eftersyn
Et alternativ til personlig cykeltræning er et træningseftersyn. Her har du en samtale med coach, om det der er vigtigt for din træning lige nu. Få svar på spørgsmål som:
- Hvad gør du rigtigt?
- Hvad skal du gøre anderledes, hvis dit niveau skal være højere?
- Hvor meget kan du løfte dit niveau?
- Hvad kræver det af træningstid?
- Hvordan skal træningstiden bruges?
Del artiklen med en ven