Spring til indhold

Træning til cyklecross

  • af
  • 2 min read

De fysiologiske krav til cyklecross er forskellige fra kravene til landevejscykling.

Evnen til kortvarigt at træde max mange gange i løbet af en time er vigtigere end evnen til at holde jævn høj intensitet.

Teknisk er cyklecross også langt mere krævende end landevejscykling.

Vil du være skarp på en crosscykel, skal din træning derfor indeholde en masse sprintbaseret træning og tekniktræning. Til gengæld kan du uden problemer ofre en stor del af tempotræningen. Især i perioder hvor løbskalenderen er tæt pakket.

Har du opbygget en god grundform på landevejen, skal du regne med, at det tager 4-6 uger at tilpasse formen til cyklecross.

Typisk vil træningstiden være kortere på crosscyklen end på landevejscyklen. Til gengæld fylder den højintense træning relativt mere.

En god øvelse er f.eks. intervaller på 4-6 min., hvor du skiftevis kører meget hårdt og restituerer i kort tid ad gangen.

F.eks. 30 sek. max og 30 sek. restitution. Indled gerne intervallerne med en race start, dvs. at du holder stille og har den ene fod på jorden og den anden fod klikket i pedalen.

Tekniske øvelser er også et must do. Ikke mindst af- og påstigninger, som nødig skulle koste dig tid, når du har rygnummer på. Af- og påstigninger er en af de tekniske kvaliteter, som du ikke kan træne for meget.

Løb er særligt for cyklecross. Afhængig af ruten kan løb være mere eller mindre væsentligt. Er der meget sand eller bakker med mudder kan evnen til at løbe have stor betydning for resultatet. Sprint på bakker og trappeløb er gode øvelse, da det ofte er på bakker eller trapper, at du skal af cyklen.

Træningseftersyn

Vil du have inspiration til din cykeltræning i den kommende tid, kan du få et træningseftersyn hos Mensch Maschine.

Hvad enten det er din cross-, gravel- , mtb- eller landevejstræning du vil have input til, kan du få hjælp.

Læs mere om træningseftersyn her.

Del artiklen med en ven.

Del med en ven