2 case historier – 1. del
Struktur og variation i din træning er en forudsætning for at du bliver ved med at udvikle dig. Træner du på samme måde uge efter uge, vil træningseffekten over tid aftage.
Det hænger selvfølgelig sammen med, at efterhånden som du bliver stærkere, så får du ikke samme overload af dine sædvanlige intervaller. Du skal træne mere eller hårdere for at blive ved med at lægge til dit niveau.
En ting er at effekten af et monotont træningsregime, hvor du f.eks. kører 2×10 min. tærskeltræning og en håndfuld skilte- og bakkesprinter et par gange om ugen, over tid aftager. En anden ting er, at du får betydelig større effekt af den samme træningstid, når du har struktur og variation i din cykeltræning.
I denne og næste uge beskriver vi gennem to case historier, hvordan to af vores kunder blev stærkere af at ændre på deres træningsregimer.
Det er to herrer i hver sin aldersklasse med meget forskellige mål og forudsætninger.
Paris-Roubaix og danske licensløb
Den ene er en rutineret motionsrytter, som sidst i 2014 stillede sig en for ham ny og anderledes udfordring. Den klarede han i rigtig god stil i april 2015.
Den anden er en ung licensrytter, der med mindre end 20 starter i bagagen, har kørt sig op i den danske A-klasse fra D-klassen.
Fællesnævneren for de to er et ønske om at performe bedst muligt ud fra egne forudsætninger.
Det har de fået hjælp til hos Mensch Maschine.
Paris-Roubaix Sportiv 2015
Den rutinerede motionsrytter hedder Niels Bertelsen. Han er 60 år gammel og har cyklet i 20 år.
Om udfordringen sagde Niels: ”Efter i nogle år at have gennemført motionsklassikere som la Marmotte, Oetztaler Rad Marathon og Criqueleon ville jeg prøve kræfter med Paris-Roubaix – den største klassiker inden for cykelløb fyldt med historie, legender og myter.
Jeg skulle være i form til at køre 170 temmelig hårde kilometer primo april, så jeg havde behov for struktur og coaching i træningsforløbet og fik derfor en aftale med Mensch Maschine”.
Et af de forhold, der gjorde Paris-Roubaix til en særlig udfordring for Niels var, at løbet blev kørt i begyndelsen af april. For Niels betød det, at han allerede i januar og februar både skulle træne en større mængde og træne med højere intensitet, end han var vant til.
Tilmed vurderede vi, at Niels havde brug for at lave vægttræning i et omfang han ikke var vant til.
Gennem fire måneder blev Niels coachet af Laust Kruse. Laust forsynede Niels med træningsprogrammer for 4 uger af gangen. Når de 4 ugers træning var ved at være kørt, havde Niels og Laust en samtale, inden Laust planlagde de næste 4 ugers træning.
Om træningen siger Niels: ”Jeg fik en træningsplan, hvor det primært drejede sig om at opbygge udholdenhed og hæve syregrænsen. Planen bestod af en kombination af cykling på hjemmetræner og landevej samt styrketræning.
Jeg må indrømme, at det at træne på hjemmetræneren og gå til styrketræning i 4 måneder i træk kunne være en udfordring, og det er her at coachingen er berettiget, så man bliver fastholdt på målet og at træningen bliver tilpasset, når man er skadet eller for træt”.
Niels’ oplevelse af at det i perioder er svært at motivere sig til at træne, er noget man som coach ofte støder på. Det er helt reelt og i orden når atleter indimellem har det sådan. Nogle øvelser er hårde. Både fysisk og mentalt. Det er et grundvilkår, når man vil øge sit niveau. Heldigvis er der en kontant belønning for sliddet, som er 100% målbar.
En af Lausts vigtigste coachende opgaver var at sørge for, at Niels var bevidst om, at han gjorde kontinuerlige fremskridt. Det kunne dels læses ud af træningsfilerne. Endnu tydeligere – og nok også vigtigere – blev det da Niels et par måneder inde i forløbet var blevet i stand til at matche yngre klubkammerater, hvor han tidligere kun så deres baghjul, når der blev kørt til.
For Niels sluttede forløbet med en positiv oplevelse. Han kom godt gennem Paris-Roubaix.
”Resultat blev at jeg gennemførte Paris-Roubaix i fin form. At jeg var godt gennemrystet og havde ondt i nakke og hovedet efter godt 50 km brostenskørsel kunne jeg ikke træne mig fra.
Efter de alle de historier jeg hørt og læst om løbet, er jeg forbavset over, hvor let det gik. Det kan jeg kun forklare med en god grundform efter 4 måneders struktureret vintertræning. Så jeg kan kun anbefale Mensch Maschine”.
Vi siger tak for anbefalingen og til lykke med et flot resultat.
Giv din cykeltræning et eftersyn
Book en samtale, om det der er vigtigt for din træning lige nu. Få svar på spørgsmål som:
- Hvad gør du rigtigt?
- Hvad skal du gøre anderledes, hvis dit niveau skal være højere?
- Hvor meget kan du løfte dit niveau?
- Hvad kræver det af træningstid?
- Hvordan skal træningstiden bruges?