De fleste cykelryttere er godt klar over, at de skal have balance mellem træning og restitution for at blive stærkere. Mens træning er nedbrydning af kroppen, så er det under restitutionen at genopbygning og superkompensation sker.
Superkompensation er kroppens reaktion på at blive (over)belastet. Den gør sig stærkere, så den lettere kan klare en tilsvarende eller endnu større belastning en anden gang.
Når du over en længere periode belaster kroppen tilstrækkeligt og derefter restituerer passende, så bliver du stærkere. Er træningsindsatsen derimod for lav eller prioriterer du ikke restitution højt nok, så bliver du ikke stærkere. Snarere tværtimod.
Frygten for ikke at træne tilstrækkeligt
Selv om man udmærket ved, at restitution er lige så vigtigt som træning, så går det nogle gange galt. Både elite- og motionsryttere ender nogle gange med at være trætte eller udbrændte i den periode, hvor det var meningen, at de skulle toppe.
Det sker fordi, de ikke prioriterer restitution højt nok.
Som regel er det frygt for ikke at træne tilstrækkeligt til at vi når vores mål, der får os til at overtræne.
Det er som om, at vi har lettere ved at overtale os til et ekstra træningspas end en ekstra hviledag. Har du det sådan, så kan det være en hjælp til dig selv at minde dig om principperne bag superkompensation.
Træning er et middel til at nå dine mål
Træningstid og intervaller er midler, der skal hjælpe dig til at nå dine mål. Timer og intensitet bør aldrig være et mål i sig selv.
En træningsplan, der foreskriver X ugentlige timer i sadlen og Y intervaller, er en rettesnor. Det er ikke meningen, at den skal følges til punkt og prikke for enhver pris.
For vi er alle forskellige. Nogle responderer kraftigere på træning og restituerer hurtigere end andre. Selv den dygtigste træner kan ikke sammensætte et træningsprogram, der med garanti rammer plet.
Vi bliver også nogle gange ramt af virkeligheden på en måde, som gør at det ikke er det bedste valg at følge en krævende træningsplan 100%.
Derfor skal du nogle gange springe op og fald ned på, om du får kørt alle de timer, som din træner, din sportsdirektør eller du selv forestiller dig skal til for at nå dit mål.
Hvis du er for træt til 2 timers intervaltræning eller 4 timers grundtræning en given dag, så bør du træne mindre eller holde træningsfri. Uanset hvad der står i dit træningsprogram.
Din træner vil helt sikkert være forstående. Og i modsatte fald er vedkommende ikke værd at samle på.
For der kommer aldrig noget godt ud af at presse dig hårdt, hvis du i forvejen er i stort underskud af restitution (undtaget herfra er planlagte og stramt styrede korte perioder som f.eks. træningslejre – men det er ikke uden risici).
Basis i restitutionsprocessen
Basis i en god restitution er søvn, hvile og ernæring. Når blot kroppen får hvile og tilført den nødvendige næring, så sker restitutionen helt af sig selv.
Kosttilskud, massage, kompressionstøj kan være udmærkede supplementer, men intet kan erstatte hvile og god ernæring. Tænk på kosttilskud m.m. som “the icing on the cake”.
Du kan læse mere om restitutionsteknikker her.