Du ved det godt. Din træning i vinterhalvåret har stor betydning for, om du lykkes med at blive stærkere fra år til år. Kontinuitet i træningen er afgørende for, at du en dag bliver de bedste udgave dig selv.
Du kan sagtens tage en pause fra træning uden at det har negative konsekvenser.
Er du ung eller på højt niveau, vil jeg stærkt anbefale en pause fra træning når sæsonen slutter. Brug i stedet tiden på det, der har værdi for dig. Tænk ikke for meget på i morgen og slet ikke på træning. Overlad trygt den slags bekymringer til din træner.
For nogle år siden introducerede jeg party mode og race mode for yngre ryttere. Det var og er stadig en god hjælp til mentalt at lægge træningen og tankerne om næste sæson fra sig.
Vi har også den aftale, at det er rytteren, der siger til, når party mode slutter. Så længe vi er i party mode, tager jeg ikke kontakt til rytterne.
Hvor lang en træningspause?
For unge ryttere har jeg ikke noget problem med, at de holder pause i 2-4 uger. Det er ikke sådan, at træning er forbudt under pausen. Så længe det er lystbetonet.
For ældre ryttere (+40 år) er det lidt anderledes. Formen forsvinder noget hurtigere, når man holder pause, og det tager længere tid at bygge den op. Ingen eller blot en kort pause fungerer bedst.
Heldigvis behøver en god off season træning ikke (nødvendigvis) bestå af endeløse timer med lav intensitet i kulde og mørke. Det har jeg skrevet om før, læs her.
Hvordan finder du motivation – gulerod eller stok
Hvordan finder du motivation til at træne i vinterhalvåret, når der er 4-5 måneder til du skal have nummer på ryggen? Du kan jo sagtens udsætte dagens træning til i morgen uden at det gør den store forskel.
Glæde ved at træne og ønsket om at køre stærkt er tit rigelig motivation. Men vi har også dage eller uger, hvor lysten til at træne er til at overse. Hvad gør man, hvis det står på i længere tid?
Motiveres du af guleroden, så kan dit fokus være bevidsthed omkring, at udvikling er noget, der kommer, når der er kontinuitet i din træning i en længere periode. Her tænker jeg ikke på få uger af gangen. Nej, det handler om kontinuitet over måneder og år.
Det er ikke uden grund, at verdens bedste udholdenhedsatleter topper et godt stykke inde i deres karriere. Det tager tid at bygge sig op. Det gælder uanset om du tilhører eliten eller bredden. Har du den indsigt, så kan det være dét, der får dig op på cyklen eller i løbeskoene i vintermånederne.
Har du lettere ved at blive motivere ved hjælp af stokken, så kan du måske finde motivation til at træne, fordi du ved, at det er umuligt at løfte niveauet, hvis ikke du passer din træning i vinterhalvåret.
Jeg har altid selv brugt en kombination af stok og gulerod til at motivere mig, når jeg har været udfordret. For jeg ved, hvor lækkert det er at køre cykelløb, når jeg har passet vintertræningen. Ligesom jeg ved, hvor forfærdeligt det er, når vintertræningen ikke er passet. Det er en verden til forskel på at være med til at skabe et cykelløb og sidde i halen af feltet og lukke huller indtil man bliver sat.
Vil du læse flere træningstip så klik her.
Træningseftersyn
Vil du have inspiration til din cykeltræning i den kommende tid, kan du få et træningseftersyn hos Mensch Maschine.
Du kan få hjælp til at få prioriteret din cykeltræning, så den bliver mest givende ift. det du gerne vil opnå med den tid du har til rådighed.
Det foregår via video eller tlf. En session varer 45-60 minutter. Læs mere her.
Denne artikel er fra 2017 og opdateret i 2022.