Oreka O2 er en ny indendørs trainer, som minder om et løbebånd. Den har en del til fælles med interaktive ruller som Elite Nero men er en noget større konstruktion.
Oreka O2 har funktionalitet svarende til en interaktiv smart trainer. Dvs. wattmåler, SIM- og ERG-mode, og de gængse trådløse tilslutningsmuligheder.
Den fungerer med tredjepart fitness app som Zwift og Trainer Road. Er der wattmåler på din cykel, kan du vælge den som power kilde i stedet for den, der er indbygget i Oreka O2. Så langt så godt.
Oreka O2 blev sendt på markedet i 2019 tilsyneladende uden at være færdigudviklet. Der er en del, som ikke fungerer som det skal, ifølge videoanmeldelsen fra DC Rainmaker herunder.
Potentialet i produkter som Oreka O2 er enormt
Ser man på produktets potentiale og ikke det ufærdige produkt, der er lanceret, så vil jeg påstå, at vi ser et produkt, som i et træningsperspektiv og oplevelsesmæssigt er langt mere interessant end en smart trainer og en smart bike.
Det skyldes dels, at du får en realistisk køreoplevelse. Dels får du bedre træning, da du også skal arbejde med balance, koordination og tråd.
Du bliver helt sikkert bedre til at manøvrere, hvor der er meget lidt plads, f.eks. i felt, når du skal holde balancen på et lille område, når du træner.
Den realistisk køreoplevelse hænger i høj grad sammen med, at cyklen ikke er spændt fast til en hometrainer. Dvs. cyklen kan bevæge sig nøjagtigt som udenfor.
Hometrainere giver en urealistisk køreoplevelse
En ringe og meget lidt realistisk køreoplevelse har altid kendetegnet træning på hometrainer.
Selvom køreoplevelsen er stærkt forbedret med udviklingen af direct drive trainere, så er det i bund og grund umuligt at få en realistisk køreoplevelse, når cyklen er fikseret.
Du kan montere en rocker plate, en hejse-sænke funktion som Wahoo Climb, eller en styreenhed og på den måde få en mere underholdende oplevelse.
Men det er reelt set tiltag, der i bedste fald blot gør en grundlæggende urealistisk køreoplevelse lidt mindre urealistisk.
Smart bike er spået en stor fremtid, og den kan helt sikkert også blive en succes. Den har nogle praktiske fordele ift. smart traineren.
Men er du på udkig efter en realistisk køreoplevelse, og vil du blive bedre til at køre på cykel, så er det næppe sådan én, du skal investere i.
Hvorfor ikke bare interaktive ruller?
Det korte svar er, at et produkt som Oreka O2 vil kunne give en langt mere realistisk køreoplevelse. Ruller har altid lidt under, at de ikke funger så godt, når der er stor modstand på. Derimod er de fremragende, når der enten er ingen eller moderat modstand.
Når modstanden er stor, føles det lidt som en gammeldags hometrainer. Der er nærmest ingen inerti i trådet. Det er som at køre i sand eller mudder.
Oreka O2 er en anderledes konstruktion og kombinationen af underlaget og en kraftigere motor skulle allerede nu give en meget realistisk køreoplevelse. Med yderligere udvikling vil oplevelsen kun blive endnu bedre.
Hvornår bliver smart trainer og smart bike udkonkurreret?
Det mest sandsynlige svar er nok, at det næppe bliver lige med det samme eller slet ikke.
Oreka har umiddelbart givet sig selv og produkttypen en skidt start ved at sende et ufærdigt produkt på markedet til en høj pris (kr. 27.000).
Oreka O2 har mere til fælles med interaktive ruller end en hometrainer, og ruller sælger ikke ret godt i dag. Det er synd, for du kan lave rigtig god træning på ruller.
Du kan læse mere om træning på ruller i denne artikel.
Ikke desto mindre vil jeg vurdere, at potentialet i et produkt som Oreka O2 er enormt. Med den rigtige udvikling er det muligt at give rytteren en helt realistisk køreoplevelse. Inkl. muligheden for at lade cyklen rulle i frihjul på samme måde som du kan udenfor. Bl.a. hjulpet af den indbyggede motor.
Tilmed får du al den funktionalitet, som du kender fra interaktive smart trainere. Og endelig træner du også din balance, koordination og tråd.
Du får med andre ord et større udbytte af din træning, hvilket burde tiltale mange.