Spring til indhold

Fremtidens træningsdevices

På det årlige High Tech Summit (HTS) på DTU i Lyngby var der for første gang et tema om smart tech og sport.

Det er ingen hemmelighed, at der er mange penge i smart tech til sport. Der estimeres en årlig omsætning over DKK 1.000 mia. globalt set. For dem med de rette visioner og tekniske færdigheder er der store forretningsmuligheder.

En af de meget interessante pointer fra den del af HTS, som jeg deltog i, var, at det at udstyre folk med et træningsdevice i sig selv ikke gør nogen forskel for motivationen til at træne.

Dvs. at et device i sig selv hverken fremmer performance eller sundhed set over længere tid. Der skal mere til.

Devices kan gøre en afgørende forskel, hvis der samtidig opsættes mål for træningen. Samt følges op på den. Træning skal planlægges, monitoreres og analyseres. Ligesom der skal være et feedback med høj kvalitet til atleten. Dvs. præcis det du får, når samarbejder med en kompetent coach.

At dele sin træning på sociale medier kan også gøre en positiv forskel ift. træningsmotivation. Evidensen er dog ikke skudsikker.

I fremtiden vil vi selvfølgelig se bedre og mere avancerede devices, ligesom vejledning/feedback baseret på store mængder træningsdata vil udkonkurrere de coaches, som ikke kan tilbyde noget ekstra.

Træningsprogrammer, som ikke er individuelle, er der ingen der vil betale for.

Intelligente sensorer

I dag kan du f.eks. sætte et par sensorer på dine løbesko, som analyserer dit løb og giver dig feed back i realtid via hovedtelefoner.

Efter træning sender devicet filerne op i skyen, hvor de bruges til at danne ny viden om hvilken træning, der er mest effektiv træning, medfører færrest skader m.m.

På sigt skal devicet også kunne anbefale dig den mest fordelagtige løbesko, ligesom det skal give input til producenternes udvikling af nye løbesko (hvilke sko giver færrest skader, højeste fart etc.).

I cykelsporten har vi pga. wattmålere i dag bedre muligheder for at optimere træning end de fleste andre sportsgrene. Nye divices som analyserer aerodynamik under træningen er netop kommet på markedet. Det kan næsten ikke undgå at blive en succes, hvis prisen er rigtig.

Også træningsportalen Xert Online, som jeg tidligere har skrevet om viser lidt af hvad vi kan forvente af  fremtiden.

Vil du spise dit device – eller have det som implantat?

Vi skal nok også vænne os til, at nogle devices skal sluges. Det er dog ikke helt nyt.

Forud for VM i Doha i Qatar 2016 gennemgik Mads Wurtz en test, hvor man undersøgte, hvor hårdt han kunne arbejde på en enkeltstart uden at koge over i uvante høje temperaturer.

Den test indebar, at hans skulle sluge et lille termometer.

Den vigtigste konklusion, som jeg tog med fra HTS, var, at der i løbet af få år vil være endnu flere og bedre muligheder for at optimere sin træning. Men også bedre muligheder for at minimere risici for skader ved at bruge nye smarte devices.

Men et device skal kobles op på noget ekstra for at gøre en forskel. F.eks. en træningsportal og noget kvalificeret sparring.

Del med en ven