Spring til indhold

Fra D klassen til A klassen

Træn med struktur og variation og bliv stærkere – 2. del

Her på bloggen har vi tidligere skrevet om en rutineret motionsrytter på 60 år, der i april 2015 gennemførte Paris-Roubaix på fornem vis, efter at have ændret på sit træningsregime.

Nu får du historien om en ung licensrytter, der på blot 14 måneder kørte sig fra D klassen til A klassen, hvor han i dag er rytter på Team Soigneur // FBL.

Mathias Skov Jensen er født i 1989. Første gang han satte sig på en racercykel var sommeren 2012. Formen var ikke imponerende og vægten var til den høje side. I begyndelsen trænede Mathias bl.a. i selskab med sin far, som selv er en dygtig cykelrytter med mange sejre på sit CV.

Mathias blev ikke skånet. Intervaller var der ikke så mange af. Til gengæld var tempoet højt fra start til slut. Da Mathias i efteråret 2013 mødte op i licensklubben FBL, havde han allerede et hæderligt niveau.

mathias
Foto: Bo Vesterby (c)

Første gang Mathias blev testet hos Mensch Maschine var i januar 2014. I rapporten stod der bl.a., at Mathias havde en klokkeklar tempoprofil, og at han burde udnytte det til at opnå resultater i lange udbrud og tidskørsler. Samtidig blev Mathias anbefalet at arbejde intensivt med sprint og temposkift, som var hans svage side.

I sæsonen 2014 kørte Mathias sig i B klassen, og undervejs blev det til to sejre i linjeløb i D og C klassen efter lange udbrud.

I efteråret 2014 var Mathias igen forbi til en test, hvor han leverede nogle temmelig gode watt tal. Vi var enige om, at barren for 2015 skulle sættes højt, og at der skulle endnu mere struktur på hans træning. Derfor blev Mathias’ træning lagt i hænderne på Mensch Maschine.

Planen var, at Mathias skulle stå kniv skarp ved sæsonstart og køre sig i A klassen inden sommerpausen og gerne før.

Det første der blev justeret på i sæsonforberedelserne, var Mathias’ styrketræning. Den blev næsten vendt på hovedet. Antallet af øvelser gik fra mange til få, og styrketræningen blev periodiseret.

Mathias mærkede hurtigt, at det var anderledes, og han var ikke i tvivl om, at denne form for styrketræning var særdeles effektiv i forhold til cykling. Allerede i løbet af februar meldte Mathias tilbage, at han oplevede mærkbar større styrke i benene, både når han kørte aerobe og anaerobe intervaller.

En anden ændring var tilføjelsen af cykel cross. Det var Mathias eget ønske at køre cross i vintermånederne. Både for at styrke sin teknik og for at træne med høj intensitet. Det var et rigtig fornuftigt valg, også selvom det gav lidt knubs og nogle ufrivillige træningsfri dage, når kroppen skulle hele efter styrt.

En tredje ændring af træningen var, at der både i vintertræningen men især i løbssæsonen kom større fokus på restitution. Det betød, at Mathias i korte perioder trænede noget mindre, end han var vant til. Restitutionen gav ham større friskhed, som blev brugt til at lægge endnu mere kvalitet i væddeløb og højintense træningspas.

En fjerde ændring af træningen var, at Mathias begyndte at træne efter watt. Watt måleren er uden tvivl det bedste hjælperedskab for cykelryttere både i træning og i tidskørsler. Mathias har f.eks. nogle watt tal, som han kører efter på enkeltstarter.

Som sæsonen nærmede sig lagde vi 3 mål for den første halvsæson. 1) Oprykning til A klassen; 2) mindst én sejr i linjeløb i B klassen; og 3) samlet sejr i Chrono Cup, som er en løbsserie med 4 tidskørsler i april og maj.

Det lykkedes at nå alle tre mål. Den 3. maj kvalificerede Mathias sig til A klassen efter en imponerende måned i B klassen, hvor det blev til sejre i to linjeløb og i en tidskørsel. Det blev også til sejre i tre af fire afdelinger i Chrono Cup, lige som han vandt samlet.

Efter en kort løbspause, hvor Mathias fik koblet mentalt af, stillede han til start i sit første Post Cup løb, som var en enkeltstart. Som træner var jeg ikke i tvivl om, at Mathias kunne køre et godt resultat hjem. Hvilket han også gjorde. Det blev til en flot tredjeplads og en tur på podiet.

Mathias var nu blevet en del af det nye danske Team Soigneur // FBL, og udsigten til at træde ind på teamet havde været en stor del af Mathias’ motivation.

Vi håbede, at Mathias kunne holde niveauet helt til DM. Det lykkedes desværre ikke. Trætheden var så småt begyndt at indfinde sig samtidig med at løbene i A klassen var mere krævende. DM i enkeltstart endte derfor med en lidt skuffende placering som nummer 30, mens han kom udmærket gennem linjeløbet.

Mathias står dog tilbage med en følelse af at have indfriet både sine egne og omgivelsernes forventninger. Han er blevet klar over, at hvis han skal indfri sit potentiale, så skal han i nogle situationer være mere egoistisk.

Mathias har sammenfattet forløbet sådan:

“Jeg har fået struktureret min træning og jeg har mine træningsplaner som jeg kan forholde mig til. Udover det er det også enormt rart at have en coach, som kender til ens niveau og hvad man kan yde, som man kan spare med og tale med i de gode men også i de dårlige perioder. Fordi de er der så sandelig også.”

“Jeg har haft rigtig meget succes på de halvandet år jeg har cyklet licensløb, og når man hele vejen igennem er struktureret og man ved hvordan man skal træne, fordi man har sin plan, er der mere ro på oven i hovedet. Styrketræningen som du opfordrede mig til at lave er et af de steder, hvor jeg kan mærke at det virkelig giver pote. Jeg kan simpelthen mærke, at jeg har fået mere power og mere udholdenhed.”

I forbindelse med DM skrev Ekstra Bladet denne artikel om Mathias.

Del med en ven