Wattmåleren er uden sammenligning det bedste og mest relevante trænings-gadget, du kan tænke dig som cykelrytter. Med en wattmåler kan du analysere din træning og få værdifuldt input til, hvordan din træning bør prioriteres.
Du kan spore din udvikling over tid meget præcist. Du kan også bruge wattmåleren til at finde ud af, hvor stor en træningsbelastning, der fungerer bedst for dig.
Når du træner, kan du selvfølgelig først og fremmest bruge wattmåleren til at kontrollere, om du træner med den rigtige intensitet. Men du kan også finjustere det enkelte træningspas.
Wattmåleren kan nemlig fortælle dig, hvor mange intervaller du skal køre en given dag. Du har måske planlagt at køre 4 intervaller, men på wattmåleren kan du aflæse, om du har kræfter til et femte interval. Det kan du godt have, selvom det slet ikke føles sådan i sekunderne efter du har afsluttet det fjerde interval.
Du kan også aflæse, om der evt. kun er kræfter til 3 af 4 planlagte intervaller. På den måde hjælper wattmåleren dig til at træne optimalt.
Du behøver ikke at være asocial fordi du træner med wattmåler
Nogle synes, wattmåleren gør det svært at deltage i fællestræning. Bl.a. fordi de ikke er alene om at bestemme intensiteten i intervallerne.
Kører du f.eks. med i et rulleskift over 10-20 min. vil du hurtigt se, at det eneste sted dine watt ikke befinder sig er i zone 4, hvor du ville ligge, hvis du kørte solo. Når du ikke fører ligger du for det meste lavere end zone 4, mens du i de korte føringer ofte ligger i zone 5.
Det er også meget sandsynligt, at du i et rulleskift vil træde et lavere gennemsnitligt watttal, end hvis du havde kørt intervallet alene.
Men det er altså ikke et problem. Tværtimod.
For det er god specifik træning at træne intervaller med temposkift. Især hvis du kører cykelløb. I et cykelløb har ingen fuld kontrol over intensiteten og farten. For at klare dig godt, har du brug for at kunne lave hyppige temposkift, og det er rulleskift rigtig god træning i.
Selv om du træner efter watt, så er jævnlig deltagelse i fællestræning af mange årsager en rigtig god idé. Bl.a. får du størst fremgang, når din træning er alsidig og stresser dig på forskellig vis.
Solointervaller med jævn intensitet omkring FTP niveau hører til i enhver udholdenhedsatlets træningsprogram. Men det er også en rigtig god idé at køre intervaller, hvor intensiteten er vekslende.
Træn uden at kigge på dine watt
Er du en af dem, der er meget fokuseret på watttallene og måske ligefrem synes, det kan være frustrerende at deltage i fællestræninger, så er her et godt råd.
Opret en eller flere skærme på din cykelcomputer, hvor du ikke kan se watttal. Brug de skærmbilleder når du kører i gruppe.
Slip kontrollen og fokuser på at træne de kvaliteter, som bedst trænes sammen med andre. Det kan være korte cykelløb, rulleskift og sprint.
Træner du efter en plan, så sørg for at få lagt nogle fællestræninger ind. Er du medlem af en klub eller træner du med en fast gruppe, så har du sikkert en god idé om, hvad fællestræningerne indeholder. Når du kender indholdet i fællestræningerne, så kan du planlægge din øvrige træning sådan, at du dér træner det, som ikke bliver trænet i fællestræningen.
Er du nysgerrig på, hvordan vi planlæger cykeltræning hos Mensch Maschine, så læs videre her eller ring på tlf. 22 420 430.