Danmarks Cykel Union fraråder fællestræning i grupper og opfordrer cykelklubber til at stoppe alle aktiviteter, herunder fællestræning inde og ude, så længe landet er lukket ned.
Modsat Italien og Spanien er udendørs træning fortsat tilladt i Danmark. Det er bare med at få udnyttet muligheden for frisk luft. Men gør det i eget selskab.
Jeg arbejder med en dansk U23 rytter bosat i det nordlige Italien. Den sidste uges tid har han kun kunnet træne på hometrainer, og der er ikke udsigt til, at det ændrer sig foreløbigt. Så er det svært at holde niveau.
Coronavirus og Cykeltræning
Når sæsonstart bliver udskudt eller løbssæsonen afbrudt på ubestemt tid, opstår der nogle spørgsmål. Ikke mindst hvordan man bedst træner, når man ikke ved, hvornår man igen kan sætte nummer på ryggen.
Spørgsmålet er naturligvis ligegyldigt i forhold til de udfordringer, som vi vil stå med om kort tid, hvis ikke det lykkes at mindske spredningen af Coronavirus.
Men lad os se på det alligevel.
Normalt vil man øge intensiteten i sin træning, jo tættere man kommer sæsonstart. VO2max-intervaller, bakkesprinter og cykelløbsintervaller fylder mere de sidste 4 uger op til sæsonstart.
Det er selvfølgelig et problem, når man ikke ved, om ens sæsonstart ligger 1, 2 eller 3 måneder ude i fremtiden. Og det gør det ikke lettere, at man ikke ved, om sæsonstarten annonceres i god tid eller blot en uge før.
Eliterytternes cykeltræning
De eliteryttere, jeg arbejder med, får i nogen grad forlænget deres forberedelsesfase. Dvs. at de fortsætter med en relativ stor volumen, kører medium intervaller og sprinttræning. Styrke- og stabilitetstræning, der kan laves hjemme, vil også indgå i deres træningsplaner.
Har rytterne et særligt indsatsområde vil det blive opprioriteret. F.eks. vejleder jeg to ryttere, som gør det godt i etapeløb. Begge er en smule begrænset af deres enkeltstartsevner, så de får ekstra timer på temporammen de kommende uger.
Zwift race eller anden meget højintens træning vil også indgå i rytternes programmer omend i mindre grad. Eliteryttere responderer normalt meget kraftigt på højintens træning. Derfor har de ikke behov for en længere periode med meget højintens træning for at ramme løbsform.
Motionsrytternes cykeltræning
Rytterne her har meget forskellige sæsonmål og er på meget forskelligt niveau.
For nogle betyder de nuværende restriktioner nærmest ingenting, bortset fra at de frarådes at træne med andre. Det gælder f.eks. ryttere, hvis sæsonmål ligger måneder ude i fremtiden.
Er sæsonmålet Maratona eller Marmotte i juli eller Haute Route i august, vil rytternes træning ikke skulle justeres. Det skulle lige være, hvis de pludselig har fået markant mere tid til træning, fordi de er hjemsendt fra arbejde.
I de tilfælde vil deres grundtræning blive justeret op. Typisk har ryttere i denne kategori ikke så mange timer til rådighed til træning. Et par timers ekstra træning om ugen kan gøre en stor forskel for deres bundniveau. Som er det vigtigste, når man træner til lange cykelløb.
Tip til at minimere risici for sygdom når du træner
Den hollandske professor i fysiolog Asker Jeukendrup, gjorde forleden opmærksom på en rigtig fin illustration, der viser nogle fornuftige rutiner til at opretholde et robust immunforsvar.
Særligt i forhold til træning er anbefalingerne, at man er ekstra opmærksom på at overholde de gode vaner, som man ser hos mange ryttere på højeste niveau. Herunder at man:
- Sørger for at få dækket sit ernæringsbehov
- Undlader at gå på en hård diæt
- Får dækket sit søvnbehov
- Undlader at træne alt for hårdt
Du finder Jeukendrups artikel her.
For flere træningstip klik her.
Giv din cykeltræning et eftersyn
Vil du have et stærkt input og inspiration til din cykeltræning i den kommende tid, kan du få et træningseftersyn hos Mensch Maschine.
Det foregår via video eller tlf. En session varer cirka 45 minutter. Efter samtalen modtager du 2 sider med konkrete anbefalinger og øvelser.
Læs mere om træningseftersyn her.
Del artiklen med en ven.