Spring til indhold

Cykeltræning med Kong Vinter

Det er set før. Bedst som man mentalt er klar til foråret, så melder Kong Vinter sin ankomst. Minusgrader døgnet rundt og en tiltagende østlig vind.

I hovedstadsområdet skal man bare nævne ordet Nivåbugten, så er alle vintertrænende cykelryttere med på, hvad der er i vente.

Hver gang Kong Vinter dukker op, så sker det samme. Min mailbox bliver ramt af 3-4 håndfulde mail fra ryttere, som enten er bekymrede for deres træning, irriterede eller moderat paniske.

Træning i al slags vejr gør dig mere modstandsdygtig

Og jeg forstår godt frustrationerne. Selv en relativ mild udgave er den danske vinter er både kold og alt for lang. Ingen cykelryttere har brug for at vejret ændrer sig til den barske side efter 4 måneders vintertræning.

Eliteryttere – og de der har ambitioner om at blive det – har en stor træningsmængde. Typisk følger de en træningsplan, hvor timetallet stiger fra måned til måned fra november til og med marts.

For dem er det et reelt problem, hvis temperaturerne falder så meget, at de ikke kan køre udendørs i februar og marts. De kan selvfølgelig hoppe på hometraineren. Men når ens træningsprogram er på +20 timer om ugen, så vil man helst ikke køre en større andel af tiden indenfor.

Heldigvis er betingelserne de samme for alle – og de fleste har også en træningslejr i Sydeuropa, som de går og ser frem til.

Når jeg planlægger vintertræning med ryttere, så gør jeg dem klart, at vi på et eller andet tidspunkt bliver nødt til at improvisere pga. vejret. Det er et vilkår og ikke et problem.

Samt at det ikke ødelægger din vintertræning, hvis du ikke kan overholde din træningsplan til punkt og prikke. For det kan du næsten aldrig. Du kan heller ikke sikre dig mod at blive ramt af influenza.

Træning på ruller er effektiv træning.

 


Fokus på høj intensitet

Når det fryser 2-3 grader eller mere selv i dagtimerne giver det ikke den store mening med længere træningspas udendørs. Du bliver alt for nedbrudt af kulden.

I stedet kan du træne indendørs og med høj intensitet. Du kan evt. køre et kort pas udendørs og derefter intervaller på hometrainer. Samlet set giver det måske færre træningstimer, men når det blot drejer sig om en uge eller to, så er det normalt ikke noget (større) problem.

Tværtimod kan du se det som en mulighed for at få en masse variation i din træning, og variation er altid godt. Er din træning for monoton, kan det godt betyde, at du får for lidt udbytte af din træning.

Zwift og Xert

Det er ikke alle, der har let ved at motivere sig til indendørs træning. Heldigvis er der hjælp at hente. F.eks. på træningsprotalen Zwift og tilsvarende platforme. Læs mere om det her.

En anden mulighed er at køre nogle meget strukturerede træningspas indendørs. F.eks. kan du på platformen Xertonline køre træningspas, som har en dynamisk struktur.

Det skal forstås på den måde, at intervallernes varighed bestemmes ud fra din indsats. Træder du for lave watttal i intervallerne ift. programmet, så bliver de forlænget. Det er både en spændende men også meget krævende måde at træne på.

Eks. på træning i Xertonline hvor rytterens niveau testes og intervallernes længde ikke er absolut

Hjælp til din cykeltræning

Med et træningseftersyn får du en snak om hvilken træning, der er mest hensigtsmæssig for netop dig. Du får en skitse til hvordan du skal prioritere din træning de næste måneder, sådan at du opnår den udvikling, du ønsker. Læs mere her.

Du finder flere artikler om cykeltræning her.

Del artiklen med en ven.

Del med en ven