Spring til indhold

Cykelryttere og triatleter har gavn af strækøvelser og yoga

Strækøvelser

Strækøvelser øger din smidighed og fleksibilitet. Det er en fordel for dig, der ønsker en meget aerodynamisk positon på cyklen. F.eks. i forbindelse med tidskørsler. Derimod er der ikke belæg for at sige, at strækøvelser reducerer ømhed i musklerne efter hård anstrengelse.

Hvis du undlader at strække ud efter cykeltræning, så er der stor risiko for at du over tid bliver mindre smidig. Både positionen på cyklen og bevægelsesmønstret bidrager til dette. Det kommer til udtryk ved, at mange cykelryttere og triatleter har en meget stram hasemuskulatur. 

Ubalancer af den ene eller anden slags kan gøre cykling til en mindre komfortabel oplevelse, og ubalancer kan også gøre dit tråd mindre kraftfuldt. I yderste konsekvens fører ubalancer over tid til belastningsskader. Jo mere udtalte dine ubalancer er, jo større udbytte kan du få af strækøvelser og yoga.

Strækøvelser kan klares med et minimalt tidsforbrug. En simpel rutine som denne tager ikke mere end ti minutter, selvom den er ganske effektivt.

pexels-photo

Yoga

På samme måde som strækøvelser kan yoga hjælpe dig til større smidighed og velvære, men yoga har endnu større potentiale.

Yoga i en fysisk krævende variation kan være en rigtig effektiv core- og styrketræning, som afhjælper og forebygger ubalancer og øger din komfort og udholdenhed på cyklen.

Din cykeltræning træner overvejende de store muskler, mens den ikke er særlig effektiv træning af de mindre muskler, som stabiliserer dine led og gør dine bevægelser mere effektive. Netop dette kan en god yoga rutine hjælpe dig med.

En god yoga rutine kan styrke din åndedrætsteknik. Endelig kan yoga hjælpe dig til større mental ro og fokus.

Det er alt sammen noget, du kan have stor gavn af, uanset om du konkurrerer mod andre i stressede licensfelter, eller du kæmper en kamp mod dig selv på en 180 km lang enkeltstart, eller hvis du er ude på et langt, ensomt bjergtogt.

Der findes mange former for yoga, og modsat strækøvelser er det essentielt med hjælp til at komme i gang. Der ligger bl.a. nogle gode videoer på nettet, hvor du bliver guidet gennem en yoga rutine, som er målrettet cykelryttere og triatleter.

Her er link til en rigtig god yoga rutine målrettet cykelryttere og triatleter. Rutinen arbejder både med smidighed, balance og styrke.

Det er bestemt ikke en begynder rutine. Hvis du ikke er vant til at arbejde med smidighed og balance, vil du måske have svært ved at gennemføre hele rutinen. Omvendt kan du bruge den som et tjek af, hvordan det står til med din smidighed og balance 🙂

Er yoga værd at bruge tid på?

Det korte svar er ja, hvis du har så udtalte ubalancer, at der skal rettes op på dem. Svaret er også ja, hvis du har mulighed for at afse tid til yoga uden at det går ud over din cykeltræning.

I modsat fald er yoga nok mere nice to have end need to have.

Del med en ven