Spring til indhold

Comeback i feltet efter skade og cancer

Heldigvis skal kun de færreste cykelryttere igennem det samme som Thomas.

En operationskrævende knæskade i januar 2020 og præcis et år senere et cancerforløb. Historien er dog positiv, for både cancer og knæskade er i dag fortid.

Men ikke nok med det, Thomas er i dag tæt på at kunne træde sine bedste watttal. Hvordan det kan lade sig gøre, handler denne artikel om.

Thomas

Thomas er 50 år og har ikke en lang træningshistorik. Hverken inden for cykling eller anden udholdenhedssport.

Siden han første gang satte sig på racercyklen er det gået stødt fremad. Som mange andre, der først begynder at cykle som voksen, har det taget nogle år at bygge et solidt niveau op.

Den grundlæggende udholdenhed har Thomas opnået gennem kontinuitet og fornuftig volumen i træningen de sidste 5-6 år. Topfarten er kommet til gennem god træningsplanlægning og deltagelse i fællestræning og cykelløb.

Selvom Thomas ikke er en letvægter, så fik han alligevel trænet sig til et FTP-niveau meget tæt på 4 watt/Kg. Den højeste gennemsnitshastighed han har målt på en klassisk dansk 30 km enkeltstart er 41,6 km/t.

Hans træningstid på cyklen er i gennemsnit 10 timer om ugen i sommerhalvåret og lidt lavere om vinteren.

Træningsophold op til sæsonstart er en fast del af Thomas’ forberedelser

Knæskade

Sæsonforberedelserne til 2020 sæsonen blev spoleret tidligt. En knæskade i december 2019 viste sig at være operationskrævende. Operationen blev foretaget midt i januar 2020 og derefter stod den på 5 dages ro inden genoptræningen kunne begynde.

Vi aftalte at planlægge træningen, så der ikke blev taget unødige risici. Hellere afsætte et par måneder mere til opbygning end risikere et alvorligt tilbageskridt.

Styrketræning, grundtræning og sweet spot træning var hovedelementerne de første 2 måneder efter operationen.

Ikke mindst styrketræningen viste sig at have stor effekt. Thomas kom i gang med en god rutine, som han den dag i dag fortsat holder fast i.

Rutinen består af øvelser for store muskelgrupper og laves hjemme med minimalt brug af udstyr. Der er ikke tale om tung styrketræning. Alligevel er det effektiv træning både for muskelstyrke og udholdenhed. Det skyldes, at Thomas arbejder til næsten udmattelse i hvert sæt. Samtidig træner han ledstabilitet med balanceøvelser.

Thomas oplever at styrketræningen hjælper ham til en generel højere performanceevne. Fra grundtempo til sprint. Ikke mindst evnen til at kunne sprinte gentagne gange oplever han er forbedret. Samtidig melder Thomas om kortere restitutionstid efter belastende cykeltræning.

Du kan læse mere om styrketræning for cykelryttere her.

Cykeltræningen bestod de første 2 måneder af grundtræning og intervaller under FTP-niveau. Træningen blev planlagt, så den gradvis blev mere belastende i takt med at Thomas fik mere af sin tidligere styrke tilbage.

Fra april blev intensiteten øget, og i april og juni slog Thomas sine hidtil bedste watttal over 5 minutter og 20 minutter. Hvor de tidligere rekorder blev sat på stigningerne omkring Calpe, blev de nye rekorder sat på dansk fladbane.

De fleste har lettere ved at presse maksimalt, når det går lidt opad. Måske tallene kunne være endnu bedre, hvis det havde foregået på en stigning.

Læs om grundtræning her.
Læs om sweet spot træning her.

Coll de Rates er en af Thomas’ favoritstigninger

Cancer

I januar 2021 var den pludselig helt gal. Thomas fik konstateret cancer og fik hurtigt fjernet det syge væv.

Det skulle siden vise sig, at der i månederne efter operationen var fysiske følgevirkninger, der i perioder begrænsede træningsmulighederne. Bl.a. 3 perioder med antibiotika. Selvsagt var der også et mentalt efterspil, som gjorde, at der var dage, hvor der ikke var overskud til at træne.

Sidst i marts havde jeg lejlighed til at træne nogle dage med Thomas. Det var tydeligt at hans niveau var langt fra tidligere.

Jeg gjorde hvad jeg kunne for at overbevise Thomas om, at der var noget, som talte til hans fordel. Nemlig at træningspausen efter operationen blot havde været 10 dage. Ligesom han havde trænet flittigt op til operationen.

Selvom træningen i efter operationen til en begyndelse både var kortvarig og med lav intensitet, så havde han trænet. Både med vægte og på cykel.

Jeg var også meget tydelig omkring, at kontinuiteten i træningen var det absolut vigtigste. Kontinuitet var det der gjorde, at han kunne se frem til hurtig og markant formfremgang, når han igen kunne træne som før. Han skulle ikke starte fra nul.

I maj begyndte træningsdata at se bedre ud, men Thomas følte sig ikke velkørende. Han var begyndt at deltage i fællestræning, og det var en overlevelseskamp. Det handlede kun om at holde hjul så længe som muligt.

Under en af vores mange samtaler sagde Thomas, at han var usikker på, at han kunne ramme et fornuftigt niveau før sæsonen sluttede.

Den usikkerhed delte jeg ikke. Jeg opfordrede ham til at køre 20 min. efter et watttal, som jeg var sikker på han kunne holde.

Thomas tvivlede på det var muligt, men indvilgede i at give det et skud en dag, hvor der var gode ben.

Testen gik godt. Thomas’ gennemsnit efter 20 min. var 9 watt over det target, jeg havde givet ham. Det gav fornyet tro på det hele.

I løbet af sommeren havde vi igen lejlighed til at træne sammen. På en af de mange gode bornholmske bakker trykkede Thomas til. Det endte med at være hans fjerde bedste 5 min. watt nogensinde.

Både hans bedste ydelser over 5 min. og 20 min. i år ligger et niveau under sidste års personlige rekorder, men afstanden er ikke stor.

Om sidste års PB bliver overgået i år er ikke vigtigt. For Thomas har fået en anden og vigtigere indikation af sit niveau. Han har netop haft nummer på ryggen og kom med feltet hjem.

Du finder flere tip til din træning her.

Vil du have hjælp til din træning, så læs videre her.

Del artiklen med en ven!

Del med en ven