Spring til indhold

Aldrig mere FTP test

  • af
  • 4 min read

Mange cykelryttere har et ambivalent forhold til at køre FTP test og andre watttest.

På den ene side har de et ønske om at måle deres niveau. På den anden side synes de, at det både fysisk og mentalt er hårdt at køre f.eks. en 20 min. FTP test.

Jeg er flere gange stødt på cykelryttere og triatleter med et så stort fokus på deres FTP niveau, at det tog noget af glæden ved træning fra dem.

Xert i stedet for FTP test

Heldigvis findes der et alternativ. Xert er en nyere træningsportal med et analysemodul, som både er dynamisk og langt mere avanceret, end det man ser hos TrainingPeaks, som er den største spiller på markedet.

Helt uden at køre strukturerede test får du målt dit niveau på flere parameter, der tilsammen udgør et glimrende alternativ til den power profil, som TrainingPeaks anvender.

Xerts alternativ til power profillen kaldes fitness signatur.

Når du uploader en træningsfil til Xert bliver den analyseret og din fitness signatur bliver justeret, når der er grund til det. Bemærk at Xert både kan justere din fitness signatur – herunder FTP – op og ned. TrainingPeaks kan kun justere op.

De sidste måneder har jeg med egne og kunders filer testet Xert grundigt. Selv om Xert langt fra er et færdigt produkt, så vil jeg allerede nu kvittere med en anbefaling.

Anbefalingen går på analysemodulet, mens andre elementer i Xert fortsat efterlader en hel del tilbage at ønske.

Tabata intervaller viste øget FTP niveau

Herover ses en træningsfil, som har været en tur gennem Xerts analysemodul.

Den røde kurve viser watt, den mørkeblå kurve udtrykker hvor meget power rytteren har gøre godt med. Hvis rytteren træder flere watt end det er muligt efter den aktuelle fitness signatur (når den blå kurve dykker under den røde), vil Xert kategorisere præstationen som en Breakthrough Effort.

Dvs. at rytteren viser sig at være stærkere end hvad fitness signaturen har beregnet.

Hvis dette breakthrough er stort nok, vil det resultere i, at rytterens fitness signatur justeres op.

På billedet ses at rytteren i slutningen af anden serie tabata intervaller lavede et breakthrough. Det betød, at rytteren fik opjusteret sin FTP (som Xert kalder TP). Helt uden at køre test.

Naturligvis var det et krævende træningspas. 80 TSS på 60 min. ifølge TrainingPeaks. Du bliver ikke belønnet med et breakthrough, hvis ikke du presser dig selv.

For rigtig mange vil det dog være mere attraktivt at køre en serie hårde tabata intervaller a 6-10 min. end en 20 min. FTP test. I mange tilfælde vil tabataintervaller også være bedre træning end 20 min. all out, men det er en anden sag.

Brug filer fra race og fællestræning

Nu bliver det rigtig interessant. For du behøver ikke køre en struktureret træning som den ovenfor.

Hårde fællestræninger med cykelløbsintervaller, bakkesprinter og selvfølgelig også rigtige cykelløb kan alle føre til en justering af din fitness signatur.

Xert er derfor en mulighed for i højere grad at bruge legende elementer i cykeltræningen på bekostning af testprotokoller.

Det betyder selvfølgelig ikke, at struktureret intervaltræning er dårlig træning. Slet ikke. Tværtimod faktisk. Men for mange vil det være en stor befrielse ikke at skulle bruge krudt på jævnligt at køre 5 min. og 20 min. test.

Et abonnement på Xert koster aktuelt USD 10 om måneden eller USD 100 om året.

Du kan læse mere om Xert her.

Træningseftersyn

Træningseftersyn er en let måde at få hjælp til din cykeltræning. Du har en samtale med coach om din træning. Du får svar på spørgsmål som:

  • Hvad gør du rigtigt?
  • Hvad skal du gøre anderledes, hvis dit niveau skal være højere?
  • Hvor meget kan du løfte dit niveau?
  • Hvad kræver det af træningstid?
  • Hvordan skal træningstiden bruges?
Læs mere om træningseftersyn her.